2019 Tarihli FDA Araştırması Elektronik Sigara Hakkında Ne Diyor?

2019 Tarihli FDA Ara t1rmas1 Elektronik Sigara Hakk1nda Ne Diyor

Elektronik sigara kullanımının, geleneksel sigara tüketimini ciddi biçimde düşürdüğü artık yalnızca ülkemizde değil dünyada da kabul gören bir realite. Bu yüzden elektronik sigara ile alakalı tıbbi araştırmalara her gün yeni bir tane daha ekleniyor. Avrupa ve Amerika, elektronik sigara kullanımının ihtimaller içerisinde riskleri üzerinde maksimum çalışan ülkelerin başlangıcında geliyor. Bildiğiniz gibi Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi FDA, elektronik sigara konusu ile alakalı yoğun olarak çalışan firmaların başlangıcında geliyor. Peki içerisinde bulunduğumuz 2019 tarihindeki yeni FDA araştırması elektronik sigara ile alakalı ne diyor?

Kimdir Bu Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi?

Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi’ nin kuruluğu resmi olarak 1930 Yılına tarihlenmiş olsa da, kuruluş için ilk adımlar 1906 Yılında atılmış. İsmini “Food And Drug Administration” Kelimelerinin kısaltmasından alan FDA, ABD’ de piyasaya sürülen her deva ve besin maddesinin halk sağlığı için oluşturduğu riskleri incelemekten sorumlu. Bir nevi ülkemizdeki “Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı” gibi hizmet veren FDA’ in şu andaki gündem maddeleri arasında maksimum en mühim ürün ise elektronik sigara. Çünkü bilhassa ABD’ de, insanoğlu sigara bağımlılığını engellemenin sıhhatli yollarını arıyorlar. Nüfusu 327 milyon olan ABD için, tütün ürünlerine sıhhatli bir alternatif bulunması son aşama önemli. Ancak elektronik sigara hala yasal engellere takılma riski ile karşı karşıya.
Özellikle ABD’ de elektronik sigara ile alakalı en büyük endişelerden biri de bilhassa ergenler arasında elektronik sigara kullanımının son aşama “bulaşıcı” hale gelmesi. Öyle ki bir çok 18 yaşın altındaki genç, sigara kullanmadan ilkin elektronik sigara kullanmaya başlıyor. Aroma içerikli e-likit sıvıları kullanan e-sigara, bu özelliği sebebiyle ergenler tarafınca tercih ediliyor. Çocukları sigaraya değil de elektronik sigara kullanmaya bağımlı hale gelen anne babalar ise endişeli.

2019 FDA Elektronik Sigara Raporu 1: 2019 Yılında Gençler Arasında 35 “Nikotin Zehirlenmesi Vakası”

Bildiğiniz gibi elektronik sigara sağlığa zararsız değildir. Ancak, zararları geleneksel sigara ve tütün ürünlerine göre zarar seviyesi düşüktür. Bu arada elektronik sigara kullanımının yalnızca sigaraya değil öteki tütün ürünleri arasında bulunan nargile, pipo, puro gibi tütün bazlı mamüller için de etkili bir alternatif olduğun belirtmekte yarar var. Elektronik sigara cihazlarında kullanılan e-likit içerikleri, olası olan minimum zararla nikotin ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik üretilirler.

Nikotin, tamamiyle masum bir kimyasal madde olmamakla birlikte damarları tıkama, kan basıncını arttırma gibi özellikleri olan bir madde olduğu için aşırı oranda vücuda alınması, deriye teması risklidir. Nikotin zehirlenmesi ise, vücuda alınan aşırı dozdaki nikotinin yarattığı etkilere verilen isimdir. Kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı (nikotinin kimyasal yapı olarak sofra tuzuna olabildiğince benzediğini, bu yüzden bilhassa pod elektronik sigara cihazlarında “nic salt” kullanıldığını da ekleyelim) nikotin zehirlenmesi nöbetlerinin başlıca semptomları arasında gösteriliyor.

Yeni 2019 FDA Raporuna göre, 2010 ile 2019 Yılları arasında 18 yaşın altındaki “genç” ve “genç – yetişkinler” arasında 35 tane “nikotin zehirlenmesi” olayı belirleme edilmiş. Yaklaşık 9 sene içerisinde karşılaşılan bu 35 nöbet geçirme olayının sıklıkla “aşırı oranda nikotin soluma” sorunundan kaynaklandığından şüpheleniliyor. Her ne kadar yakınma ve emarelere yol açan şeyin tam anlamıyla elektronik sigara olduğu bilinmiyor olsa da, baş şüpheli konumunda bu yeni trend bulunuyor.

Elektronik Sigara Nikotin Zehirlenmesine Neden Olur Mu?

Nikotin zehirlenmesi, elektronik sigara ürünlerinin bilinçsiz olarak kullanılması kararında gerçekleşebilir. E-likit içeriklerini içmek, likitlerin deri ile teması ve aşırı elektronik sigara kullanması (özellikle de yüksek nikotin içeren pod e-sigara cihazlarının likitleri) nikotin zehirlenmesine niçin olabilir.

Ancak 2019 Tarihli yeni FDA Elektronik Sigara Raporu ile alakalı birkaç sual işareti var. FDA Komisyon üyesi Scott Gottlieb, büyük oranda nikotin solunmasının “nikotin zehirlenmesi” sonucunu meydana getirebileceğini söylüyor. Yine Boston Brigham Kadın Hastanesi toksikoloji çalışanı olan Peter Chai, nöbetlere yol açan şeyin yüksek nikotin bulunduğunu belirtiyor. 2010 – 2019 Yılları arasında gerçekleşen nikotin zehirlenmesi nöbetleri için değişik sonuçlar öne sürenler de yok değil. Edward B. Boyer, Boston Brigham Kadın Hastanesinde Acil Tıp Doçenti olarak çalışıyor ve “vücudunuzda sigara içerek nöbetlere niçin olacak kadar nikotin almak aşağı yukarı imkansız” açıklamasında bulunuyor. Ancak FDA Komisyon Üyesi Scott Gottlieb’ e göre elektronik sigara kullanımının nikotin zehirlenmesine yol açtığını yayınlayan net verilere hala ulaşılabilmiş değil. FDA Komisyon Üyesi Gottlieb, açıklamasının devamında “E-sigaraların bu krizlere yol açtığını net olarak söyleyemeyiz” diyor.

2010 – 2019 Yılları arasında rapor edilen 35 nöbet vakası, size azca gibi görünse de cemiyet sağlığı için mühim bir sayı. Buna karşın, sebebi nikotin zehirlenmesi olduğu kabul edilen belirtilerin reel sebebi meçhul.

Elektronik Sigara Hangi Durumlarda Nikotin Zehirlenmesine Neden Olur?

Aslında yalnızca elektronik sigara kullanmanın nikotin zehirlenmesine niçin olmasını savunmak, birazcık abartılı bir yaklaşım. Zira nikotin içeren sigara ve öteki mamüllerin de nikotin zehirlenmesine niçin olması olası. Buna ek olarak, e-sigara kullanımının yasal olduğu yurt dışındaki ülkelerde e-likit ve elektronik sigara aleti kutularının üzerinde bu mamüllerin nikotin içeren mamüller olmasından bahseden uyarı etiketleri de bulunuyor. Yani insanlar, elektronik sigara ürünlerini kullanmaya başladıktan itibaren, riskleri göze almış oluyorlar.

Dual Vaping şeklinde de bilinen; hem e-sigara hem de geleneksel sigara kullanması da birçok kullanıcı arasında yaygın. Bu durum, vücuda giren nikotin seviyesini arttırarak zehirlenme olaylarına niçin olabiliyor.

Öncelikle elektronik sigara, sigaranın yerini alması için üretilmiştir. Aşırı ve bilinçsiz kullanım yalnızca nikotin zehirlenmesine değil; cihaz, coil ve atomizer gibi bileşenlerin de kısa vakit içerisinde yıpranmasına niçin olur. Aynı şekilde e-likitler de nikotin içerirler. Ancak ufak çocuk ya da ev hayvanlarının likiti doğrudan içmemeleri için likit içerikleri çocuk kilidine sahiptir. Yani bugün yalnızca e-sigara değil, derhal her nikotin içeren ürünün bilinçsiz kullanması nikotin zehirlenmesine niçin olabilir. Üstelik e-sigara, devamlı ve yoğun oranda kullanım için değil, sigaraya gereksinim duyulan anlarda daha azca zararlı bir alternatif olarak satılır. Peki nikotin zehirlenmesi harbiden ciddi bir sıhhat problemi mu?

Nikotin zehirlenmesi kararında taşikardi, soğuk terleme, kısmi felç, çarpıntı, mide bulanması ve baş dönmesi problemleri ile karşılaşılıyor. Kendisini “nöbet” olarak yayınlayan bu emarelere nikotin sakızı, nikotin bandı kullanan fakat buna karşın sigara kullanmaya süren kişilerde de bazı zamanlar rastlanıyor. Yani nikotin zehirlenmesi için “ciddi bir sıhhat sorunu” yakıştırması yapmak yersiz. Elbette bu vaziyet yalnızca yetişkinler için geçerli.

Elektronik Sigara Suçlu Mu?

Elektronik sigara suçlu olmasa da ülkemizdeki fena amaçlı satıcıların bu hususta repertuvar sahibi oldukları kesin. Satışlar “ne kadar satarsam o denli kâr” şeklinde değil, kişileri tütün ürünü bağımlılığından kurtarmak maksadı ile yapılırsa, insanoğlu nikotin zehirlenmesi ve öteki istenmeyen durumlara karşı hazırlıklı olabilirler. Üstelik günümüzde düzmece e-likit, klon e-sigara satışı da epey fazla. Bu da, elektronik sigara kullanımının haksız yere yargılanmasına niçin oluyor.

Peki işini iyi yapan elektronik sigara satıcıları yok mu? Elbette var; www.blogvaper.com adresinden -sigarayı bırakmak için ve kullanması abartmamak kaydıyla- özgün elektronik sigara cihazlarına, premium likit içeriklerine, standart e-likit, coil ve atomizer tanklara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir